Úszótó, biomedence

 

Itt talál további információkat a különböző WellPond tótípusokról, a működésükről és az árakról.

Mi a különbség a úszótó és a biomedence között?

A WellPond a következő szolgáltatásokat kínálja Önnek:

1. úszótó technikai felszereltség nélkül

Itt az úszóterület a tó közepén található, amelyet teljes egészében növények vesznek körül. A teljes terület körülbelül kétharmadát teszi ki a növényekkel beültetett terület, ami biztosítja a természetes tisztulást. Ezekben a tavakban az évszaktól függően természetes zavarosság keletkezik. A víz felületén növényi hulladékok és levelek úsznak, amelyeket merítőhálóval el kell takarítani. Összességében ezek a tavak igénylik a legnagyobb ráfordítást tisztítás szempontjából. Mindazonáltal ezen a tavak nagyon természetes hatást keltenek és néhány év elteltével első pillantásra alig lehet megmondani róla, hogy mesterséges.

 

 

 

2. úszótó kavicságyon keresztül történő függőleges áramlással:

Ennél az építési módnál a növényzet lényegesen kisebb felületen terül el. Elegendő, ha az úszófelület egy vagy két oldalát szegélyezi. A vizet az úszóterületen egy szkimmer segítségével lehet megtisztítani. Ez eltávolítja a vízfelületről a faleveleket és a növényi hulladékokat. Az így előszűrt vizet a növénnyel borított felület szűrőterületébe pumpálják, ami így lassan alulról felfelé áramolva (vertical upflow) a kavicságyon keresztül visszakerül az úszóterületre.

A felszín szivattyúzásának, az aktív áramoltatásnak és a csekély növényzetnek köszönhetően a tisztítás kevesebb ráfordítást igényel és a víz egész évben szép tiszta marad. Az úszóterület fóliáján lerakódott iszapot évente egy-két alkalommal ki kell szivattyúzni.

Ezt a típust szkimmer nélkül is használhatjuk. Ez esetben a vizet a szűrőterületen keresztül fentről lefelé (vertical downflow) áramoltatják és egy forráskő vagy vízesés segítségével juttatják vissza. A víz felületén úszó növényi hulladékokat és leveleket merítőhálóval le lehet halászni. Ez a típus csak nagyon pici tavaknak elegendő.

 

 

3. Biomedence

A víz tisztítása ebben az esetben is a kavicságyon keresztül való átszivattyúzással történik. A fürdőtavakkal ellentétben itt a szűrőterület részben vagy teljes egészében el van választva az úszóterülettől. Ezáltal még tovább csökken a növényi hulladék és az iszap mértéke az úszóterületen. A víz visszavezetése az úszóterület elhatárolásánál vagy átfolyó garnitúrán keresztül vagy vízesés segítségével történik.

 

 

Különböző tótípusainkról készített példákat a Galériában tekintheti meg.

Költségek

Egy fürdőtó árát a következő tényezők befolyásolják: Az alapterület helyzete, az aljzat minősége, a fólia színe, technikai felszereltség, a töltővíz minőség és a kiszállási díj.

Nagyságrendileg körülbelül 15.000 Ft/m2-től (technikai berendezés nélküli fürdőtó).

Egy biomedence, betonozott úszózónával és gépészettel körülbelül 110.000.- Ft/m2-től.

Egyénileg elvégzett munkálatok, mint például a tómeder kiásása, kaviccsal való feltöltés, vízinövények telepítése, stb. természetesen csökkentik a költségeket.

 

További információkért  lépjen kapcsolatba kollégánkkal:

Tel.: 06 30 44 92 861, vagy E-mail: furdoto@wellpond.hu

Köszönjük, hogy másnak is ajánl minket!

Referenciák

Biomedence Albertirsa
previous arrow
next arrow
previous arrownext arrow
Shadow
Slider